Petyaművek


CCIR - Adó

Ezen a lapon egy működő, komplett sztereó, RDS-el rendelkező

 CCIR sávú FM műsorszóró adó rajzait találod.

Végfok,  sztereó és rds kóder

Az adó "lelke" a szintézer áramkör az MC145158 típusú IC-n alapul, ami tartalmazza a szükséges két programozható osztót, (fázis-komparátort, és beépített oszcillátort a kvarc berezgetéséhez) de most csak a belső osztók vannak felhasználva, a belső fázis-komparátorok csak meghatározott tartományon belül képesek szabályozni, ezért egy külső komparátor áramkör került felhasználásra. így a szabályozási tartomány a VCO teljes vezérlési tartománya.

A kis akkumulátor felhasználásával, a beprogramozott értékek megmaradnak,  az MC145158 CMOS felépítésű ezért kb. 0.8V maradó tápfesz mellett is megőrzi a beállított frekvenciát, -hosszú ideig.

A programozás a soros vonalon történik (CLK, DATA, EN) a hozzávaló kis progival: zip fájl


A szintézer

A vco és elválasztó fokozata  hasonló az RT'99 ÉK-ben megjelenthez, különbség a varikapok, érezhető nagyobb modulációs linearitás, hangolás és moduláció egyszerre megoldott. A következő fokozatok hangoltak, gyenge csatolással, túlhajtás nélkül üzemelnek, ezért a végfokot eleve spektrumtiszta jel hajtja meg. A meghajtás letiltódik ha a szintézer (FLL) nem zárt, az utolsó fokozat (BFW16A tranzisztor) kb. 300mW-ot ad le. Az egész egység rekeszelt árnyékoló házban helyezkedik el. A végfok rövid RG58-as kábellel csatlakozik.


VCO, szintézer

A végfokot  KT922A és BLY94 tranzisztorok alkotják, a KT(2T)922A vagy akár (ha valakinek a másik verzió volna szimpatikusabb) 2N3375 (eltérő tokozás) tranzisztor viszonylag nagy erősítéssel szolgáltatja a  4-5W meghajtó-teljesítményt, amikor kb. Pout = 60W. A kimeneti collins szűrő (helyes beállítás esetén) már a 2-ik harmonikust is 20dB -lel vágja. A végfokban célszerű légtrimmereket, és ezüstözött tekercseket használni a nagyobb stabilitás végett, a tranzisztoroknak pedig megfelelő méretű hűtőbordát biztosítani. Természetesen mint minden ilyen egységnél, a panel árnyékoló házban körbeónozva helyezkedik el .

 
VCO
 
VÉGFOK

A sztereó kóder egy egyszerűsített verzió, nem tartalmazza a bemeneti sávszűrőket, azt egy külön egységként vagy számítógépen lehet beállítani. A kódert működtető rezgőkvarc egy viszonylag  könnyen beszerezhető fajta (telefonban,...stb.), bár a pontos értékre való beállítása kis rutint igényel.

Az egész egység CMOS elemekből épül fel, mely kis fogyasztást biztosít 8V tápfeszültség mellett is. A szintek és a kiegyenlítés(2.2k) precíz beállításához szükség lehet (kell) oszcilloszkópra.

Az RDS kóder adattároló része a leírásnak kiemeltnek tekinthető, mindazért mert ritkaságszámba megy az egyszerű RDS konstrukció, mindazért mert egy része teljesen saját szerzeménynek (RAM alkalmazása) minősül.
Az RDS kódolási folyamata az alábbi módon történik:

 Az RDS kódolás folyamata

Ezen áramköri rész elvégzi az adat és az órajel bifázisú jellé való alakítását, segédvivőre való szuperponálását, és kódolását.

Az RDS kóder másik fontos része: a szűrő és órajel generátor a TDA7330b, ez egyébként egy rádióvevőkben alkalmazott RDS dekóder IC, mindenesetre lényeg, hogy 57KHz-es szűrővel rendelkezik amire most szükség van. A 4.332MHz-es kvarc szintén szabvány érték ilyen RDS dekóderek mellett szokott fellelhető lenni. A TDA7330b  4-es lábán már a szűrt 57KHz-es RDS jel jelenik meg, ami a MPX jellel együtt adja a teljes RDS segédvivőt.

 

Sztereó adásnál  fontos, hogy az 57KHz-es RDS alapvivő fázisban legyen a Stereo pilot vivővel (19Khz), ezért az 57KHz-et  a Stereo pilot jelhez való fázis-kötéssel (CD4046, PLL) kell előállítani, mert e nélkül interferencia jönne létre a segédvivők között, ami lerontaná azokat. Az RDS kóder beállításához feltétlenül! oszcilloszkóp szükséges.

SZTEREÓ KÓDER

RDS KÓDER

Az RDS adat forrásra többféle megoldás létezik, de sajnos egyik sem bizonyult tökéletesnek (Mikrovezérlő, külön PC, stb.), ezért készült egy külön adattároló rész az RDS kóderhez, mellyel biztosítható az időzítések folyamatossága.

 

A PC most a RAM-ba ír ami lehet : 61256, 62256 vagy bármilyen legalább 32Kx8 adat-szervezésű. A kóder egység pedig az órajelnek megfelelő sebességgel (1187.5Hz) olvassa ki onnan az adatot. A tároló, időközönként való átírásával - amit a PC végez, folyamatosan változtatható a kiíratás szövege.
Az elkészült áramkörbe hagyományos STATIC és újfajta NVSTATIC RAM is berakható amely így már tápfesz megszűnése után is megtartja a beirt információkat. A Stereó kóderhez hasonlóan szintén teljesen CMOS -kivitelű az RDS áramkör, könnyen beszerezhető alkatrészekkel felépítve.


RDS DATA RAM BLOKKV.


RDS DATA á.k.

Az adóhoz készült egy záróedényes antenna is, kb. 2.5dB nyeresége lehet ennek az antennának.

Az összes áramköri rész, az amatőrberkekben jól ismert FM301/160 adó-vevő dobozában foglal helyet, kivétel a kapcsolóüzemű tápegység (átalakított számítógép táp), mely nem képezi a leírás részét.

A működtető program végleges verziója elkészült, így remélhetőleg már nemcsak Windows 95/98/Me alatt működik rendesen, de Windows NT/2000/XP/XP 64-bit -en is.

 

RDS vezérlő program

 

A frissített és - tesztelt - verzió letölthető itt: RDS vezérlő,-valamint a TVicPortInstall41 kell hozzá feltelepíteni a gépre.

Titlespy winamp plugin segítségével az éppen aktuális szám címe is kijelezhető!

Zene+Szignál beszerkesztő program: plyedit.zip

 

                

 

 

Néhány kép a prototípusról.

 


 

  • A nyák rajzok csak az ötlet kedvéért:

VCO + szintézer (jobb), 500mW Pa (bal)

 

Végfok

 

Sztereó kóder

 

RDS kóder

 Korábbi hasonló cucc, 50W-os sztereó adó, RDS nélkül

(Képeket készítette: Dj.Éterbetyár, Té-rádió, Mád)