Yaesu FT1D digitális rádió
Talán nem kimondottan az újdonságok közé tartozik a most bemutatásra kerülő Yaesu FT1D rádiókészülék, ennek ellenére azt gondolom itt az ideje néhány szót szólni a jelenleg

 elérhető technikai információkról a már megszokottakhoz híven.

 

----- Vásárlási szempontok -----

Az utóbbi időben megfigyelhető volt a különböző digitális rádiók terjedése, kezdve az alapvetően kínai importból származó rádióktól a márkásabb készülékekig. Ebből a sorból gondolom a Yaesu sem akart kimaradni amikor megalkották a System Fusion  készülék családot. Talán egy kicsit későn kapcsolódtak be, így olyan megoldást próbáltak kitalálni ami mintegy összefoglalja a jelenleg kapható digitális rádiók tulajdonságait. A System Fusion előnyei közé tartozik a független kijelzőről való hangolás, a többsávos üzem és az AM vétel lehetősége, amit a többi pl. ipari felhasználásra szánt készülék nem teljesít. A beépített C4FM névre hallgató digitális üzemmód rendelkezik a megszokott alapvető tulajdonságokkal (csoporthívás, üzenetek, GPS távolságadatok, stb) mindezen felül kiemelkedő hangminőséget produkál a 9600 bps adatsebességnek köszönhetően (net. 7.2k).
 

Nagyításhoz kattints a képre!

 

----- Általános észrevételek -----

A csatolt képeken áttekinthető a készülék belső elrendezése. Elsőre semmi különöset nem lehet észrevenni, a panel gyártási minősége a megszokott. A különféle egységek elhelyezése és összeszerelése viszont átgondolt, mégiscsak egy Japán készülékről lévén szó. A gumi tömítéseknek köszönhetően a rádió pár centiméterig vízálló, mindezek ellenére nem tanácsos alámeríteni. :)

Bekapcsolást követően az első észrevételek jók. A kijelző hagyományos, jól olvasható, a VX7, VX8 társaival megegyező kivitel. A menürendszer már tartogat némi újdonságot, mivel a különféle összetartozó beállítások CTCSS, SQL, SHIFT szétszórva helyezkednek el a különféle menüpontokban. Ez mostanra úgy tűnik az összes SF készülékre egységesen igaz. Kezelését tekintve hátrányos tulajdonság a hangerő szabályzás, amit menüből lehet csak elérni. Bizonyos szituációkban ez problémás mivel egy kézzel elég nehéz így hangerőt állítani.

Főbb technikai paramétereit az alábbi táblázat foglalja össze:

 

Nagyításhoz kattints a képre!

 

A fotón is jól látható kis méretű hangszóró teljesítménye nem lehet több 2-300mW-nál, ez normál körülmények között elegendő, megfelelő hangzást biztosít. Gépjárműben viszont kevésnek bizonyult, ott mindenféleképpen kihangosító egységre van szükség.  Az FT1D akkumulátora azt kell mondani eléggé kiszámolt. Az 1800mAh elégségesnek mondható, de pl. folyamatosan bekapcsolt GPS vevő mellett már viszonylag hamar lemerül.  Újdonság és előny a SCOPE funkció. Megállapításom szerint jól működik, pl. kitelepülés vagy kirándulás alkalmával hasznos, könnyű megtalálni vele az aktív csatornákat a beállított tartományon belül. Amatőrsávon kívüli használatkor az antennát célszerű lecserélni, mivel ezek a változatok is kimondottan ott rezonálnak.

 

----- Működés, rádió belseje -----

Mint korábban említettem a rádió belseje szokványos gyártástechnológiát képvisel, mégis megfigyelhető némi eltérés a kínai tömegcikkekhez képest. A Technical Supplement kapcsolási rajzai alapján rengeteg különféle alkatrészből épül fel, vagyis nem egy céláramkört terveztek a megvalósításhoz, hanem általános rendeltetésű alkatrészek tömkelegét építették be.

A rádió két VFO-t tartalmaz, ami hardveresen két különálló vevő egységet feltételez. Ezek érzékenysége kimondottan jó a sávokon belül. Sávon kívül ahol már csak vétel van (200-400,800-900MHz) rosszabb az érzékenység de megfigyelési célokra, külső antennával még éppen használható.

A C4FM üzemmód ennél a rádiónál csak az "A-VFO" -ban használható, feltételezésem szerint a megfelelő demodulátor kicsatolások és vevő karakterisztika ennél az oldalnál van kiépítve. Rövidhullámot, és hosszúhullámú vételt ugyan tud a készülék, de tapasztalataim szerint ezt csak a prérin vagy a kertben lehet hasznosítani mivel minden zavart összeszed ott a vevőrész. A KH sávban azért lehetséges pl. a Kossuth, illetve a CCIR sávon megfelelő a antennával a nagyteljesítményű műsorszóró adók vétele.

 

Nagyításhoz kattints a képre!

 

A belső részegységek tehát mondhatni moduláris felépítésűek, ilyen a C4FM DSP processzora is. Ez nem más mint a kis fém árnyékoló dobozka alatt található panel. Gyakorlatilag az összes System Fusion rádióba ugyanezt a DSP modult rakták bele. Ennek a sub-processzornak tulajdonképpen semmi más dolga nincs, csak a digitális üzemben a vett jel felismerése, feldolgozása és analóg jellé alakítása. Minden más feladatot, pl. a vevő szintézer beállítása, adás vétel váltás, és vezérlést a MAIN processzor csinál. Ezek mindegyikén külön szoftver fut, és függetlenek egymástól.

Célszerű nyomon követni a yaesu.com oldalon elérhető firmware frissítéseket, mivel a rádiók programjait folyamatosan frissítik, gondolom az időközben felismert hibák kijavítása miatt..:)

A C4FM üzemmód gyakorlatilag a modulációra utaló megnevezés, más néven 4FSK. Négy diszkrét állapotú FM modulációt jelent, a meghatározott állapotokhoz tartozó információk (szimbólum és szimbólumsebesség) egymásutánja képezi a nyers- hibajavítás nélküli- adatfolyamot. -> ab|cd|ab|cd

 

C4FM -  4FSK

 

Ennek az átviteli sebessége maximálisan 9600 bit/sec, amit persze teljes egészében soha nem lehet kihasználni mivel az átvitel közben hibákkal kell számolni. A CRC hibajavítást a DSP processzor végzi, hibajavító bitek segítségével, így újabb plussz információ átvitelére van szükség. A hibajavító biteket levonva a teljes adatcsomagból megkapjuk a Voice Wide(VW) üzemmódra jellemző 7200bit/sec sebességet, amit a belső AMBE2+ vocoder már kellemes hangzású beszéddé alakít. Természetesen a Digital Narrow (DN) üzemmódban a beszéd információi mellett továbbításra kerülnek egyéb dolgok is pl. GPS és hívójel adatok, ilyenkor a beszéd minősége valamelyest romlik.

További információ itt: Digital Stadards

 

Nagyításhoz kattints a képre!

 

Ennél a rendszernél is igaz tehát, hogy a digitális rádiózás csodákra nem képes, ez emberi fül detektáló képességét nem múlja felül, viszont zajmentességével és plusz szolgáltatásaival mégis sok előnyt képvisel az analóggal szemben.


----- Headset kábel-----
A rádió oldalán a headset csatlakozó 4 pólusú 3,5-es jack aljzat, bekötését a következő rajz mutatja.
 

Nagyításhoz kattints a képre!

 

 

*

www.petyamuvek.hu