Kirisun S780 módosítások
Akiket érdekelnek az újdonságok a rádiózás terén már biztos felfigyeltek

 Kirisun S780 -ra. Elfogadható ár/érték kategóriába tartozik,

 azért érdemesnek tartottuk közelebbről megvizsgálni.

 

----- Vásárlási szempontok -----

A frekvencia feltételek rég óta adottak a keskenysávú digitális FM rádiózáshoz, dPMR és amatőrsávokon is de idáig nem volt fellelhető olyan olcsó kategóriás készülék amivel a kezdeti szárnypróbálgatásokat meg lehetett volna tenni.
Ez most változott kicsit, elérhetővé vált a Kirisun S780 digitális/analóg üzemmódot is egyszerre támogató rádió. Paraméterei között sok érdekességet találni, és az előzetes keresgélés, külföldi oldalakon való informálódás után úgy döntöttünk kipróbáljuk mivel állunk szemben. :-)
A Youtube oldalain, számos videó megtekinthető mostanra, ezek elegendő információt szolgáltatnak azok számára akik szimplán a használhatóságot szeretnék mérlegelni, mindenféle műszaki hókuszpókusz és magyarázat nélkül.

 

----- Technikai észrevételek -----

Fenti képek áttekintést nyújtanak az S780 belső világáról, látható hogy nagyjából mire lehet számítani. Kinek mi ugrik be első pillanatra, de abban egyet kell érteni a gyártók próbálják a költségeiket minimalizálni ezért egyre kevesebb alkatrész van a panelon. Köszönhető ez az egyre nagyobb integráltságnak és még inkább azon trükköknek és technikai megoldásoknak (DSP RF) amivel még megvalósítható az adott elképzelés, és a célközönség számára elfogadható a minőség.
Következő táblázat tartalmazza a főbb műszaki paramétereket, ebben kivastagítottam azokat a jellemzőket - főleg a vevő egység tulajdonságait -, melyeknél eltérések vannak.
 

Technical parameters

S780U

General Specifications

Frequency

400470MHz

Number of channels

256

Channel spacing

12.5kHz

Operating Temperature

-25~+55

Antenna Impedance

50Ω

Microphone impedance

2.2kΩ

Frequency Stability

±2.5ppm

Battery (standard configuration)

Model: KB-760, lithium battery
DC 7.5V ± 20% 1500mAh

Volume (length × width × thickness)

116 mm x54 mm x30 mm

Weight

136 g (main unit only) / 240 g (with battery and antenna host)

Receiving part

Sensitivity

-121dBm

Adjacent Channel Selectivity

60dB

Intermodulation Immunity

60dB

Spurious response

60dB

Audio output power

≥ 1000mW (distortion is less than 5%, 16Ω load)

Audio response

Analog: +2 / -6 dB

Transmitting section

RF Power

4W (High) / 1W (low)

Modulation

Digital: 4FSK Analog: 11KΦF3E

Clutter and harmonic

-70dBm

SNR

Analog:> 35 dB

Audio Distortion (300-3000Hz)

5%

Modulation limit

Digital: ± 2.5kHz

Modulation characteristics

Analog: +2 / -6 dB

 

A rádióban alkalmazott DSP RF chip (RDA1846) megjelölt paraméterei a valóságban nem ennyire nagyszerűek. A vevő érzékenysége jó, de ezt mindaddig lehet kihasználni amíg valamely más erősebb jelforrás közelébe nem kerül a készülék. Ez sajnos érvényes a VHF vagy rövidhullámú sávra is mivel a bemeneten nem található sávszűrő. De legalább egy kvarchoz hasonló kisméretű felületi hullámszűrőt (SAW filter) beépíthettek volna.
Ez a hiba általában otthon vagy RF zavaroktól mentes környezetben nem érzékelhető, így nem minden esetben jelentkezik problémaként. A DSP chip mentségére szolgál, hogy belső regiszterei programozásával sok tulajdonsága változtatható, javult például a zajzár működése. Külső antennára kapcsolva hajlamos a vevő elnémulni, de eközben a zajzár nem nyitogat. A teszt mód menüben a zajzár nyitási/zárási küszöb értéke jól konfigurálható. Az alábbi program ablak mutatja azt a teszt menüt (vagy szerviz menü) ahol ezeket a paramétereket lehet változtatni.
 


A teszt menü az internetről letölthető alap programozó szoftverből (S780_CPSc.rar) nem elérhető!  A telepítést követően a program könyvtárba kell másolni a CPSc_testmode.exe (CPSc_testmode.exe) fájlt ami tartalmazza a rejtett menüpontot. A többi funkció és a csatornák programozása nem változik, ugyanúgy megtalálható minden mint az alap változatban.

 


Test mode

A nálam lévő rádióknál szükségét éreztem a zajzár küszöbértékek változtatásán, mert menet közben a vétel kissé szaggatottá vált emiatt. Ez a paraméter az Open/Close Sql1(wide). Célszerű a "wide" módba állítani az analóg csatornákat, mert jobb hangminőséget és érzékenységet nyújt. Minden paraméter három frekvencia értékhez rendelt, azért hogy a teljes 70cm -es sávban összetartóak legyenek a beállítások.
Javaslom a gyári értékek lementését(Save Test Data gombbal) a későbbi visszaállítás miatt. Az általam módosított új konfigurációs állomány innen letölthető: Sql_mod_S780.test

 

----- Működés, rádió belseje -----

Mint korábban írtam a panelon semmi extra alkatrész nincs, a rádió gyakorlatilag egy kisméretű számítógép, két darab DSP integrált áramkör a lelke. Vétel oldalon az antenna jel egy szélessávú előerősítőre kerül, majd onnan egyből megy be az (RDA1846) -ba. Meglátásom szerint az előerősítő és az RF DSP közé kellene egy SAW szűrő, akkor csökkenteni lehetne a sávon kívüli zavarok hatását. Ami hagyományos alkatrészt, tekercseket, kondenzátorokat látni az mind a végfokozat és meghajtó áramköreihez tartozik. A Mitsubishi RF végfok(RD07MVS1) mosfet egy elég jó választás, mert megfelelő teljesítmény tartalékkal és hűtéssel rendelkezik, valószínű nem megy olyan könnyedén tönkre antenna nélküli adás esetén sem.
Az RF DSP alkalmazása említett hiányosságokon kívül előnyökkel is jár, a kevés  számú alkatrésztől eltekintve. Ilyen a belső oszcillátor jel előállításának módja, ami dds-szintézis elvén működik.  Így lehetővé válik lassú majdnem DC jelek átvitele mind adás mind vétel oldalon. Ez kimondottan fontos a digitális 4FSK moduláció továbbítása miatt.

 

Nagyításhoz kattints a képre!

Szükség van tehát a moduláció alsó határának kiterjesztésére, amit eddig a hagyományos rádióknál 300Hz közelében meredeken vágni kellett. Ennek most kb. 20Hz az alsó határa és nagyjából 2.5kHz a felső, ezért egy csatorna sávszélessége is kisebb a hagyományosnál. Az világosan látszik ezt a modulációs spektrumot hagyományos analóg rádiók nem képesek továbbítani. A HF sávszűrők és maga a PLL fürgesége miatt sem.
Talán pont ez adott okot az RDA1846 használatára, mert így közel DC -től, lineárisan megvalósítható a kívánt spektrum átvitele, hiszen abban szoftveres eljárással detektálják az FM modulációt és TX oldalon DDS frekvencia szintézis van.

Többen megkerestek már hasonló gondolatokkal, hogyan lehetne hagyományos analóg átjátszón továbbítani ezt a digitális modulációt, ami sajnos lehetetlen komolyabb átalakítás nélkül. Egyik gyári rádió sem képes rá. (aki ezt állítja, nagy valószínűséggel hazudik, vagy elkövetett valami trükköt :-)

 

Két lehetőség adott:

1) Analóg rádiókkal felépíteni egy átjátszót, wobbleszkóppal ellenőrizve a hangfrekvenciás átvitelt, amelynek kb. 10-2500Hz között egyenletesnek kell lennie.

2) Vagy keverő rendszerű keskenysávú FM átjátszó használata, ami KF -ig bontja le a jelet és onnan visszakeverni adásba, mint a műhold transzponderek esetében.

Minden esetre az S780 digitális tulajdonságai kedvezőek, ahhoz hogy érdemes legyen vele foglalkozni számos tekintetben. Tapasztalatok szerint két hagyományos analóg  rádió között(FT7800) létesített 60%-os jel/zaj viszonynál a rádiókat kicserélve és ugyanazon teljesítményt használva a digitális összeköttetés még folyamatos és zajmentes volt.
 

Nagyításhoz kattints a képre!

Tehát a digitális rádiózás olyan értelemben csodákra nem képes, hogy teljes mértékben felül múlja az emberi fül detektáló képességét, és óriási zajból nem állít elő kristálytiszta hangot, de nem is ez a szerepe hanem az analóg rádió zajhatára alá lehet menni, onnantól pedig zajmentes vételt biztosít.

Tapasztalataink szerint a rádió hangátvitele digitális üzemben eléggé jónak mondható, nagyon minimális gépies hangot lehet érezni a beszéd közben, ami nem zavaró. Valószínű nem a MotoTRBO rendszer koppintása lehet ez, vagy továbbfejlesztették mert sokkal jobb hangminőséget produkál.

Analóg üzemben a minőség már nem ilyen jó, kissé bödön hangja van a rádiónak. Ez annak köszönhető, hogy az említett speciális modulációs megoldás spektruma a digitális 4FSK jel átviteléhez van optimalizálva. Persze ugyanezt az útvonalat használja analóg üzemben is, egyszerűen a processzor nem kódolja át digitális formába az információt hanem csak úgymond "átereszti magán" változatlanul, de időben egy kis késleltetéssel, a jelfeldolgozás miatt.

A kimeneti hangfrekvenciás teljesítmény az ami még említendő. Ez megítélésem szerint nem teljesíti az 1000mW értéket, ezért is vastagítottam ki a táblázatban. Érthető hiszen ilyen hangerőt általában csak az ipari felhasználású rádiók tudnak, amiben eleve sokkal nagyobb hangszóró átmérője.

A rádiófrekvenciás teljesítmény az általam vizsgált rádiókban azonos értékekre voltak állítva, ami Low:1W és High: 4,5W.

Jó benyomást kelt a mechanikailag erős felépítés, a panel mindkét oldalról árnyékolt. A rádió valamilyen szintig vízálló ill. cseppálló kivitel lehet, ezt a számos tömítésből és ragasztásokból gondolom.

 

----- Módosítások -----

A fenti képen bejelölésre került négy darab smd kondenzátor, ami a HF végfokozat kimenete és a fölpont közé csatlakozik. Ezek szerepe rádiófrekvenciás hidegítés, viszont torzítást és a hangfrekis végfok melegedését okozzák, ezért erősen javasolt ezeket eltávolítani, mert a TDA2822 tönkremenetelét eredményezhetik. A teszt mód menüben módosításra került az említett zajzár konfiguráció, valamint az RF teljesítmény Low állását 1W ról 0.5W ra módosítottam, hiszen 1W és 4W között nincs akkora különbség, valamint az akkuk is tovább bírják ha csak kis teljesítmény kell..

----- Programozó kábel-----
A rádió oldalán a csatlakozó elnevezések hibásan vannak feliratozva, 2.5mm - mikrofon, a 3.5mm es a hangszóróé.
 

Nagyításhoz kattints a képre!

 

-----Kapcsolódó letöltések-----

-

----- Kísérletek digitális átjátszóval ----- 

*

www.petyamuvek.hu