A Kiskőháti PMR-16 átjátszó tanulságos története

( 446,193.75 MHz )

 

Az alábbi cikk, és a benne szereplők valós történeten alapulnak...minden későbbi magyarázkodás a szereplők részéről csak egy természetes védekező reakció, melyben megpróbálják értelmezhetetlenné tenni mindazt
 ami egyszerű: Egy embernek legyen gerince, vagy ássa el magát! ;)

 

Nos igen, a cím például folytatódhatna úgy, hogy volt...de megették a vadak! :) Vagy például úgy is folytatódhatna, hogy ugyan volt,.. sokak örömére, de azért nem gondolhatjuk, hogy ezt a Kazincbarcikai önkéntes éter-rendőrök hagyják majd nekünk. Jogosan ezt a kérdést az NMHH teheti föl hivatalból, hiszen rádiófrekvenciás zavar esetén el kell járniuk az ügyben. De zavar híján nem így történt! A Kazincbarcikai rádióamatőr irigység és rosszindulat megint megelőzött minden elvárható emberi határt, képviselőjük HG9MBV, HG9SM és internetes firkászuk a HG9IEG által. Mondhatjuk, hogy néhány magát rádióamatőrnek tituláló kazincbarcikai rokkant elvette más  emberek szórakozását, minden szépítés nélkül, azzal hogy feljelentette a rádióamatőr-sávon kívül üzemelő "PMR" átjátszót, amihez tulajdonképpen semmi közük nem volt. Kérdezhetnénk, hogy  -bár mindenki megteheti- , de mégis milyen erkölcsi alap vitte rá erre, és ki hatalmazta fel őt arra hogy mondván az amatőrök nevében és az ő érdekükben járjon el?

 


 

A történet évekkel ezelőtt kezdődött mikor is egy pár emberből álló kis csapat az amatőröktől teljesen függetlenül létesített egy átjátszó állomást a PMR sávon, saját maguk és kezdő rádiósok számára. Az idő multával saját erőből fejlesztve egyre jobb eredményeket értek el, az akkor még Tiszaújvárosból üzemelő berendezéssel.

 

 

Kétségtelenül a háborítatlan rádiózásé volt a főszerep, hiszen a PMR -esek körében nem szokás egymás feljelentése. Mindenki szem előtt tartotta, hogy ez egy hobby és másféle megközelítésnek egyáltalán nincs helye, így a rádiósok egymást segítve, fejlesztőmunkával vagy anyagilag támogatták.
Helyi rádióamatőrök látván a jó társaságot kétféle módon nyilvánultak meg. Volt aki a háttérbe húzódva mosolyogva figyelte a fejleményeket, és akadt olyan(Sanyi) aki az első nap beszólásokkal kezdte a véleménynyilvánítást "jó játék ez hülyegyerekeknek".

 

 

Vagy emlékezhetnék például egy másik esetre mikor a rudabányai Pista (HG9KIS ), az akkor tiszaújvárosi PMR7 -es csatornán üzemelő papagájra két forgalmazás között bekiabált nemtetszését kinyilvánítva, hogy: "milyen jogon, foglalnak le egy csatornát a mocskos kalózok". Persze tette mindezt név nélkül szintén, de hangról egyértelműen beazonosíthatóan.

 

 

Bár a rosszindulat kétszer olyan gyorsan terjed, mint az előremutató segítőkész szándék a rádióamatőrök között is természetesen szép számmal akadnak rendes emberek.

A tiszaújvárosi átjátszót egyre többen megelégedéssel használták, és egyre többen figyeltek fel rá az amatőrök és PMR -esek körében is mint egy hasznos eszközre. És mint kiderült az Antenna Hungáriánál is rádióznak páran akik felfigyeltek a kezdeményezésünkre, így összeismerkedtünk hamarosan pár AH munkatárssal, nevezzük Őket AGP nek és HG9AR -nek.

 

 

Itt felgyorsultak dolgok, hiszen AGP nek számos ötlete volt és ezt később megosztotta a HG9AR el is, hogy mégis mit szól hozzá. Aki hüledezve fogadta az elmondottakat, hiszen számára addig csakis kizárólag az amatőrsáv létezett és azon kívül semmi értelmes rádiós közösség és technikai színvonal nem létezhet,, "Kérem kapcsolják ki, tudni se akarok róla!" :)

Eltelt egy kis idő és a kíváncsiság nagy úr, valamint átgondolván hogy segíthetünk egymásnak mégiscsak jelentkezett, és korrumpálódott a megszentségteleníthetetlen HG9AR!

 

 

Így került a PMR átjátszó Tiszaújvárosból fel egészen a bükkszentkereszti Nagy-som hegyre(720m) a 446.156 MHz en. Legelső telepítéskor HG9AR fizikálisan nem segített, hiszen semmilyen jelentős érdeke nem fűződött a dologhoz (igen a HG9AR kissé érdekember), később felmerült részünkről egy kétsávos körsugárzó telepítése ami 2m -es sávon kiszolgálná az R3x amatőr átjátszót is, ekkor már nagyobb kedvvel látott hozzá ő is a feladathoz. A januári hidegben a telepítés többszöri nekifutásra elnyerte végső formáját, az átjátszók egy diplexerrel közös antennáról mentek majdnem egy évig.

 

 

A feltűnően jól működő átjátszót egyre többen használták egy fél országnyi területről, és egyre több hívójeles amatőr kezdett bekapcsolódni az olyakor cseppet sem unalmas forgalmazásokba. A fordulat akkor következett be a nyugalomban, mikor a HG9SM (Misán György), a honlapjára feltette az átjátszó QTH ját, oly büszkén magára hogy egy teljes évi puhatolózás eredményeként rájött a helyére. Ekkor én az enigma2100 néven Skypon elérhető Gyurit felvettem, és megpróbáltam vele emberi módon megbeszélni, hogy az amatőröket ez semmilyen módon nem zavarja és legyen szíves a PMR eseket békén hagyni. Kezdeményezésem sikerre vezetett és Gyuri belátta, hogy nincs igaza. A kiírás lekerült a weboldaláról.

Egy hónappal később mégis bejelentés érkezett a telephelyért felelős személyhez (9CW), amolyan baráti alapon mint haverok a kocsmában. Kiderült a Bükkszentkereszti PMR13 átjátszó leszereltetéséért a rudabányai HG9KIS Pista a felelős, aki szintén tagja a Kazincbarcikai feljelentő társaságnak, és már nem bírta elviselni az idilli hangulatot. HG9SM Gyuri ezekben az ügyekben általában felbujtóként, biztatta a többi amatőrt hogy tegyenek feljelentést mert Ő maga gyáva ilyesmihez.

 

 

Az átjátszó tehát leszerelésre került, de HG9AR-el a kapcsolat nem romlott meg hiszen nem tehetett semmiről,  láthatólag megkönnyebbült ezek után. A feljelentők pedig lapultak nem lehetett hallani sem a Gyurit sem a Pistát sokáig. Közben a sors keze lesújtott HG9KIS-re, történt egy halálos baleset a családjában amely után valószínű más képben látta a világot és többet nem foglalkozott a PMR sekkel.


 

Eltelt egy év, a kedélyek lecsillapodtak, a bükkszentkereszti 446.156MHz, átkerült a miskolci Avas tetőre, mint amolyan helyi átjátszó a PMR sávon. Lassan megjelentek rajta a  miskolci amatőrök, köztük a HG9AR is amivel nem is lett volna baj mindaddig amíg az átjátszó létezésére Kazincbarcikai irigy parkinzonkóros Czakó János (HG9MBV) figyelmét fel nem hívja a barátja a Misán György (HG9SM). Valószínű kezdetben nem a PMR sekre voltak irigyek hanem arra hogy az amatőrök ott forgalmaznak, és köztük a régi cimbi, a HG9AR is.

 

 

Mint említettem a HG9AR el a kapcsolat nem romlott meg gyakran beszélgettünk is különböző dolgokról, sokszor az avasi átjátszón keresztül, ami alapvetően hiba volt mert ez még jobban ingerelte HG9MBV János egyébként is tébolyult elméjét.

Andrissal folytatott beszélgetéseim során végig úgy éreztem hogy támogat, de ez amolyan adok-kapok elven működött nála, mint később kiderült nem alaptalanul. Így megegyeztünk, hogy segítek neki a sátoraljaújhelyi R7 amatőr átjátszó és a kiskőháti HG9RUA összelinkelésében.

 


 

Közben félig kész állapotban volt a petyaművek tervezőasztalon egy másik átjátszó is amit az itt látható fényképek mutatnak, HG9AR rámutatott arra a tényre hogy még egyszer nem lehet felvinni Bükkszentkeresztre, mert az már túl gyanús lenne. Így esett a választás kiskőhátra, a PMR16-os csatornán 446.193MHz -es lejövővel.

Minkét project, az Újhelyi és az PMR16 is megvalósult, kisebb bonyodalmak árán. Ez vezetett a HG9MBV teljes elmeháborodásához.
 


 

Az bántotta hogy az ő véleményét és állítólagos szaktudását senki nem kérdezte meg, ezért mindkét frekvencián zavarni és  DTMF hangokat kezdett nyomkodni. Valamint Gyurival (HG9SM) közösen eltorzított hangon beszólogatott és hetekig nyomkodott a PMR átjátszón főleg az esti órákban. Ezt ketten megelégelve összefogtunk és elhatároztuk, hogy elmegyünk Barcikára, hogy megbizonyosodjunk onnan jön a zavar. Nem csalódtunk hiszen a város határában már elég erősen vettük a felmenő frekvencián a DTMF nyomkodásokat. HG9MBV János előtt nagy térerővel levett antennával jött az adás. A velem lévő amatőrnek megvolt János telefonszáma megpróbáltuk felhívni, ill. bekopogtunk de ekkor megszűnt minden rádiós tevékenység és nem is kaptunk bebocsátást.

 

 

Eltelt még két hét MBV János a látogatás után nem nyomkodott tovább, vélhetően megijedt a haragosoktól. Tovább szövetkeztek a HG9SM Gyurival csendben, és közös erővel feljelentették az átjátszókat a hatóságnál. Ennek eredményeképpen a HG9AR egyre jobban megijedt, hogy tetten érik a PMR átjátszóval amit korábban ő javasolt hogy tegyünk oda, ezért napközben jobbnak láttam ha nem üzemel a PMR16. 

Nem sokkal később végleg elnémult az átjátszó, a távvezérlésre sem reagált. Valami történhetett vele. HG9AR kérdeztem nem tudott semmit, de az elmúlt napokhoz képest feltűnően nyugodt volt, hogy biztos nincs semmi baja. Négy napig faggattam de nem árulta el, hogy egyik délelőtt felment és sutyiban kihúzta a konnektorból. Ehelyett a HG9AR hazugságokat talált ki, amit egy T-mobilos ismerős segítségével lelepleztünk és rájöttünk hogy egy hete folyamatosan hazudozik nekünk, és csak arra voltunk jók hogy ingyen fuvarként szállítgassuk őt. Pedig én többször említettem neki, hogy egy szavába kerül és amit feltettünk azt leszereljük önként. Ehelyett a görbe utat, a hazudozást választotta. Talán nem meglepő ha az ilyen emberekkel a kapcsolatot megszakítom.

 

 

A kiskőháti PMR16 átjátszót egy nehezen egyeztetett későbbi út folyamán leszereltük, közösen. Talán a HG9AR félt a haragunktól amikor magával hívta a HG9MJ -t ismeretlen célból, talán társaságnak, talán testőrnek, persze a telefonban előre még behazudta nekünk hogy egy régi "természetjáró" ismerőse jönne velünk. :) Mikor egyszerűen megmondhatott volna mindent, hazugságok és félrevezetés nélkül hiszen a PMR -esek nem több csak átlagemberek, és nem verik át minden nap a barátaikat!


Az alábbi cikk, és a benne szereplők valós történeten alapulnak...minden későbbi magyarázkodás a szereplők részéről csak egy természetes védekező reakció, melyben megpróbálják értelmezhetetlenné tenni mindazt
 ami egyszerű: Egy embernek legyen gerince, vagy ássa el magát! ;)

 

2011. augusztus

 

 

*

www.petyamuvek.hu