GY561 RF Power és Frekvencia mérő


Újabb készüléket kaptam bevizsgálásra, ezt a kis citromsárga
 RF teljesítmény és Frekvencia mérő "műszert" .
Az eredmények sajnos lehangolóak...

----- Észrevételek a készülékkel kapcsolatban --------------------------------------------


Erről a készülékről van szó

 • A fenti képen látható "frequeny & power meter" -ről van szó, kipróbálását követően sajnos kiderült hogy a készüléknek van egy-két hibája! :-)
  Az első próbálkozások után feltűnt, hogy a műszer már kisebb meghajtásra is (<1.5 W) jelentős RF kisugárzással rendelkezik, mintha egy kisebb antenna volna elhelyezve benne. Ugyanis 1 -1,2 km -re lévő rádiós kolléga kitűnően vette a mérés közben. Ez rögtön problémákra utalt, hiszen a mérendő jelnek a beépített műterhelésen kellene teljes mértékben hővé disszipálódnia, különben a sugárzási veszteség  eleve elrontja a mérés pontosságát.

 • Ezután összehasonlító mérések következtek egy másik műszerrel, több frekvencián kisebb-nagyobb meghajtással. Az eredmény elszomorító, a mért érték jelentősen függ a frekvenciától, túlságosan nagy a mérés szórása. Például a 70cm-es amatőrsávban(434MHz) ha kis hibával jónak mondjuk a kijelzést, akkor a PMR (446MHz) -en már jelentős eltérés van.
  5W -al mérve körülbelül 0,7 - 1,5W nagyságú eltérések vannak, miközben a valós betáplált teljesítmény nem változott. Még nagyobb frekvencia eltérések nagyobb hibákat is eredményeznek a teljesítmény mérésben, pozitív vagy negatív irányban egyaránt.

 • A felmerült problémát a nem megfelelő mechanikai kivitelezés okozza, ez a szétszerelés után beigazolódott:


50 ohmos lezáróellenállás

 • A képen látható 50 ohmos lezáróellenállás kissé hanyagul van bekötve, és az ide csatlakozó rövid koaxdarab - ami a főpanelra csatlakozik, szintén rossz megoldás. Rossz megoldás mert a kis koaxkábelnek szintén van impedanciája (feltehetőleg az is 50 ohmos).
  Ez azt jelenti hogy a lezáróellenállás és a koaxkábel együttes impedanciája már nem lehet 50ohm, hiszen párhuzamosan kapcsolódnak. Így tehát ezek a hibák együttesen okozzák a mérési pontatlanságot, a káros kapacitív és induktív összetevők pedig a frekvenciafüggést. A nagy fokú RF kisugárzást valószínű a pár centis koaxdarab okozza.

 • Sajnos a felmerülő problémák javítása nem könnyű, mondhatni jelentős átalakítások nélkül nem is lehet, ezért nem is próbálkoztam vele.
  Összességben elmondható: ez a készülék pontos mérésekhez nem használható, annak ellenére hogy a kijelzés lehetővé teszi. Hasonló a helyzet a frekvencia méréssel is, mérés közben az utolsó számjegy (kHz) ugrál, mindenesetre tájékoztató méréshez megfelelő.

 • Végezetül néhány fénykép a főpanelről, a baloldalon a relé mellett az egyenirányító shottky dióda, oda csatlakozik a koax is. A jobboldalin a vezérlő áramkör látható, az összes IC -ről lecsiszolták a feliratot :)


A főpanel két oldala ( Nagyobb mérethez kattints a képre! )

*

http://petyamuvek.hu