NMT 450MHz-es telefonok módosítása, átalakítása

Bizonyára több mindenkiben is felmerült már a kérdés, hogy a pár éve a használatból kivonásra került NMT 450-es mobiltelefonját (06-60-as Westel) miként lehetne felhasználni valamilyen hasznos célra, így például praktikusan akár komplett adóvevő is készíthető belőle egy kis átgondolással. Ezen kis informatív jellegű oldal mindazok számára lehet hasznos akik szeretnének kicsit többet megtudni ezen telefonok belső világáról.

Gyári kapcsolásirajzok NMT 450 telókról

er1
 

UHF végerősítő MHW720 típusú modullal

Az alábbiakban egy UHF sávon üzemelő végfok kerül bemutatásra.

Legfőbb alkatrészeaz MHW720-A2 típusú modul, amely szintén kitermelhető

 az oldalon tárgyalt  telefonok többségéből.

20W-os végfok bedobozolva
A végfok bedobozolva

A kapcsolás egy egyszerűen megépíthető RF végfokozatot tartalmaz, ami gyakorlatilag 433-470MHz-ig terjedő sávban, és így a 446MHz-es PMR csatornákon is használható.

Az áramkör alapja a Motorola  MHW 720-A2 típusú RF modul, az erősítő 250mW meghajtással kb. 20-22W kimenő-teljesítményt ad le.

Ehhez a maximális teljesítményhez 5-5,5A áramfelvétel tartozik, 12-13,8V-os tápegységről. A kézirádióknak általában van egy LOW teljesítmény állítási lehetősége,ami átlag 200-250mW körül van, ez a modul meghajtásához ideális.

Néhány rádió teljesítményét nem lehet 1W alá korlátozni, ezeknél a rádióknál ill., PMR rádióknál a kimenő-teljesítményt csökkenteni kell, ilyen felhasználás esetén be kell építeni a szaggatott vonallal jelölt 3dB-es csillapítótagot, amihez SMD ellenállásokat célszerű felhasználni.


A végerősítő kapcsolási rajza

Az áramkör adás/vétel váltását RF vox-szal oldottam meg, amit az egyszerű vezérlés indokol. A TF2-5V miniatűr 5V-os  RF relé, a kimeneti példány párhuzamosított érintkezőkkel van bekötve.

A belső kábelezéshez 50 ohmos teflonkoaxot használtam. A modul kimenő-teljesítményét a PWR jelölésű potival állíthatjuk be a kívánt értékre a modul 3.-as lábára kapcsolt feszültség változtatásával(8-12V).

A  zöld led a tápfeszültség meglétét, a piros led pedig az adás üzemmódot jelzi. A 20A-es dióda a polaritásvédelem miatt került beépítésre.

A modul teljes kivezérlésnél jelentősen melegszik, ezért a megfelelő hűtéséről gondoskodni kell. A csatlakozók BNC típusúak, az egyszerűség és kompatibilitás miatt.

 

Az MHW 720 helyett használhatók még a következő RF modulok:

A modul be-és kimenete 50 ohmos tápvonalat igényel,ezt a panel tervezésekor,gyártásakor

vegyük figyelembe, vagy próbáljuk meg felhasználni az eredeti penelt a meglévő áramköri környezettel, mint az alábbi képen is látható:

Belsőségek
A végfok belső elrendezése

er1

A Motorola MCR 4800

 Az alábbi Motorola MCR 4800 telefon régebbi modell, ezeket még a 80-as évek végén gyártották és
főleg Németországban terjedt el, nálunk kevés volt belőle. A felépítését tekintve is más,
mint az újabbak ezért jóval bonyolultabb, nehezebb lenne átalakítani.
Bár a fotókon mégiscsak megváltozott, ennek ellenére nem szeretném
 közölni az átalakítási részleteket, ugyanis rengeteg jelentős
 "manipuláció" van benne, ami a sikeres utánépítést
 igencsak megnehezítené.


Az eredeti dobozban de 70cm-es  rádióként!

Ennél a telefonnál alapvetően más megoldást választottak a gyártók, a rádiófrekvenciás egységek kialakításában, mindezt valószínű takarékossági okból. A 80-években sokkal több helyen gyártottak még különböző értékű rezgőkvarcokat, mint később és így gondolom kézenfekvőbb volt egy egyszerű keverési eljárással előállítani az adási frekvenciát. A fix értékű 10MHz-es duplex távolságot így egy 18,333MHz kvarc segítségével hozták létre, amit először 3-szoroztak (55MHz) majd ezt keverték hozzá a vevő lokáljeléhez.

Valahogy így:     fRX = fLO - 45MHz (45MHz a KF értéke)

                       fTX = fLO  - 55MHz

 

E fenti képletekből látszik, hogy a vevő felső keveréssel működik, vagyis a szintézer által előállított lokáljel 510,2 - 515MHz között változhat. Az számomra viszont kicsit érthetetlen miért felső keveréssel csinálták a vételt, hiszen így fennállhat a TV adók általi zavar, a kedvezőtlen tükörfrekvencia miatt.
Azt be kell látni, ha egy amolyan 70cm-es sávon működő rádiót szeretnénk ebből készíteni, akkor ezen a frekvencia átfogáson igencsak bővíteni kellene még. Valamint bele kellene ebbe kalkulálni még az adási tartományt is ami plusz 45 mega frekvencia eltolást jelent.


Az eredeti VCO és szintézer áramkör

Ezt az eredeti alkatrészekkel (VCO-ban rezonátor) nem lehet megoldani. Én ehhez a sávhatár bővítéshez tekercsre cseréltem a rezonátort, valamint a TX 45MHz-es eltoláshoz kapcsolódiódát építettem be.

A szintézer IC az MB1504L amit a későbbi változatokban (Pl. Associate 2000) is ugyanebben a kapcsolásban használnak fel, csak itt a hurokszűrő a CA3240 dual műveleti erősítővel működik, a kisebb hangoló-feszültség miatt.
A VCO-t a J310 fet alkotja, majd ezt követi néhány tranzisztoros buffer fokozat, és tulajdonképpen itt ágaztatják szét az RXS, és TXS meghajtójeleket is.


Egy átalakított változat vezérlő része

A vevőben - amit az alábbi rajz mutat, ezt az RXS lokáljelet még átvezetik egy kétkörös kapacitív csatolású szűrőn. A szűrőnek kb. 4-5Mhz áteresztési tartománya van, ez biztosítja, hogy semmiképpen ne legyenek sávon kívüli zavaró jelek a VCO jelében, a duplex üzemnek ez alapfeltétele.

Ebből adódik, hogy átalakításnál ezeket sávszűrőket el kell távolítani, és másképpen megoldani a csatolást, de mindenképpen el kell kerülni az esetleges túlvezérlést a fokozatok között. A vevő elektronika további része mindenféle módosítás nélkül használható, esetleg a quadratura kör sávszélességét kell egy kicsit csökkenteni a benne található ellenállás nagyobbra választásával.
 

A 77M67 kódjelzésű demodulátor IC ről sajnos nem sikerült semmilyen adatlapot beszerezni, érdemes lett volna megtekinteni, hogy valójában mit tud, de a két 450-es szűrő miatt jó szelektivitással és érzékenységgel rendelkezik.


A gyári RX panel rajza

Az utolsó kapcsolásirajz pedig a teljes TX áramkört mutatja, belefoglalva az adókeverőt, szűrőket meghajtó-fokozatot, végfokot.

A 18,333MHz-es rezgőkvarcot egy colpitts oszcillátorban rezgetik be, amelyet aztán háromszoroznak majd szűrnek. A moduláció a kvarc hangolásával történik egy soros varikappal, ennek meghajtására pedig szintén CA3240 szolgál. A moduláció nagyságát a 30k-s trimmerrel lehet állítani.


A meglehetősen átszervezett RF egységek az átalakítás után

Keverő számára mint a vevőben is, egyszerű dualgate mosfetet használnak, ezután újabb kétkörös szűrők és buffer fokozatok követik egymást, hogy a nagy jeltisztaság biztosítva legyen.
A végfok itt is az elterjedt MHW720 A2 modul. A végfokot szinte minden ilyen telefonban úgy méretezték, ill. úgy állították be, hogy maximális teljesítményt sose érje el, így biztonságosan és zavar nélkül üzemeljen.
Ezért eredeti állapotában is kb. maximálisan 10-15W teljesítményt adhatott le. Ennek a biztonságos működésnek garantálása végett egy kis haladó hullámú iránycsatolót hoztak létre a modul kimenetén, ezen keresztül mint visszacsatolással minden pillanatban ellenőrizve és szabályozva van a kimeneti rádiófrekvenciás teljesítmény. A szabályozás, vagyis visszacsatolás a modul előfeszítő (Gate 3.) lábon keresztül történik.


A gyári TX panel rajza

er1

Motorola Associate 2000 átalakítása

A Motorola Associate 2000, NMT450 rendszerű felhasználói készülék egyike azon típusoknak,

melyekből akár egy asztali 15-20W-os, 70cm-es sávon működő rádiót lehet csinálni.


Motorola Associate 2000

Elsőként a főpanelról készült képek az eredeti állapotot mutatják, ezen bejelöltem a fontosabb részegységeket. Az egyes blokkok elég rendezetlenül követik egymást, de a bejelölt részek és a kapcsolási rajz alapján már nem lehet probléma. Aki belevág a kísérletezésbe annak ez sokat segíthet. Sajnos ez idáig eredeti kapcsolási rajzot nem találtam erről a készülékről.

Szintézer IC-k

VCO, KF és a szűrők

Az alábbi kapcsolási rajzok már nem az eredeti állapotát mutatják a telefonnak, hanem a változtatásokat is egybevéve, de persze mint a bevezetőben is említettem nem olyan nagyfokú átalakítások, hogy egyáltalán ne lehetne ráismerni az eredeti állapotokra.
 


A duplexer beállítása

A telefon vagyis immár rádió működésére csak nagyvonalakban térek ki, ugyanis nem tartalmaz mikrovezérlőt amivel a szintézereket lehetne programozni, ebből adódóan kezelőfelületet sem.

Ez a feladat egyenlőre számomra nem volt még szükséges, ugyanis két külön PLL egységgel működik (RX,TX) a rendszer, így szimplex üzemhez elég számítógéppel előre beállítani a frekvenciákat.

RF végfok, PTT és MIC á.k.

Az első rajz többnyire a telefon eredeti adó-részét mutatja, a változtatás az antennaváltó reed-relé és a TL072 mikrofon erősítőfokozata. A lentebbi fényképen látszik, hogy a duplex szűrő helyére lett beépítve a reed-relés antennaváltó, ami egy házilag készült relé.

A relé két üvegcsöves érintkezőt tartalmaz, mindkettőre külön-külön egy teleszkópantenna legvékonyabb részéből levágott árnyékolás van ráhúzva, erre pedig 0,2-es huzalból kb. olyan 150-160Ω -nyi tekercs van feltekerve! Nagyon lényeges, hogy az árnyékoló csövet le kell földelni, egyúttal lehet a tekercs egyik végpontja is.

A CD4011 a PTT vezérlést valósítja meg, azaz kapcsolgatja az egységek vételi és adási tápfeszültségét.

A végfok-modul megmaradt az eredeti áramköri környezetében, kivétel ez alól az előfeszítés, mert az a PTT-nek megfelelően van kapcsolva. Ezenkívül a teljesítmény szabályozásra is van lehetőség (PWSW), 5W és 15W a két állás.

A kiegészítés egy kis panelon és annak huzalozása

Már említettem, hogy két külön PLL van a Vevő és az Adó részére, mindkettő MB1504 IC-vel van felépítve. A két PLL teljesen független egymástól, a programozó lábai a 25 pólusú csatlakozóra lettek kivezetve. Mindkét VCO a saját üreg-rezonátorával széles tartományban hangolható. Az adó VCO-nál külön varikap van beépítve a moduláció részére.

Adó-VCO, szintézer

Vételkor az adó VCO le van tiltva, így nem zavarja a vételt. A vevő VCO szinte teljesen hasonló, különbség csupán a hurokszűrő kivitelezésében van.

A reed-reléről érkező antennajelet egy hagyományos előerősítő fogadja (7Y), majd ezt követi a hangolható alumínium magos sávszűrő, amiből van egy ugyanolyan a lokáljel szűrésére is beépítve. A keverő egy "sima" dualgate mosfet, a I.KF a megszokott 45 mega, amihez két kristályszűrő tartozik.

Vevő-VCO, keverő, KF

A 45 MHz-es középfrekvenciát az AAHTU jelzésű IC dolgozza fel, erről nemigen lehet bővebb információt megtudni, gondolom egy hagyományos elven működő demodulátor lehet benne. II. KF értéke a két kis szűrő alapján 456KHz. A demodulátor rendelkezik RSSI kimenettel, ez vezérli a zajzárat.

MHW720 végfok, antennaváltó relé

A szintézerek referencia jelét 14,400-es TCXO szolgáltatja, valamint ebből állítják elő a II.KF -hez is a lokáljelet az AAHTU-n belül. Az LP2951-ek kis drop feszültségű stabilizátor IC-k, a szintézerek valamint a demodulátor számára állítanak elő stabil 5V-ot.

 

Ha valaki rendelkezik ilyen telefonnal és mondjuk szeretné kipróbálni/programozni a szintézereket akkor ehhez is tudok egy kis programot prezentálni, pascalban íródott mindenki úgy módosítja ahogy szeretné! zip fájl

Fontos, hogy csak DOS, WIN95/98/Me alatt működik rendesen!!!

Bekötés:

         LPT / 2. -- DATA

         LPT / 3. -- CLOCK

         LPT / 4. -- ENABLE

         LPT / 25. -- GND

Demodulátor, Zajzár á.k.

 

sd


A Nokia 540
(THF-11H)

A Nokia 540 telefon gyakorlatilag a Nokia 450 továbbfejlesztett

változata, valamivel nagyobb az integráltsága mint elődjének. Ennél a típusnál már bevezették
 az SMS küldési lehetőséget is, de ez a módosítás az RF egységekben nem jelentett változást.

 

 A Nokia 540 eredeti felállásban

A telefon belsejéről készült fénykép csak a rádiófrekvenciás egységeket mutatja beszámozva, az egyéb részei nem lényegesek az újrahasznosítás szempontjából. A csillaggal jelölt végződések a jelfeldolgozó részhez csatlakoznak.

 

Az eredeti gyári pdf formátumú kapcsolási rajz letölthető itt:
 

 

TX-VCO (1) ez eredeti állapotban 455,2 - 460 MHz-es tartományban hangolható, más frekvenciákra (pl: PMR) szükséges lehet az áthangolása, ugyanúgy mint a RX-VCO (2) amely a 10 MHz duplex távolság + 45 MHz I. KF miatt kb. 510 - 515 MHz között változhat.


Megjegyzem, hogy ugyanennél a típusnál (THF-11H) már találkoztam olyannal is ami alsó keverést alkalmazott. Ez azt jelenti, hogy az RX VCO a 420.2 - 425 MHz közötti tartományban volt hangolható!
Az eredeti telefon talán legprecízebb alkatrésze a duplex szűrő (8) szerepe az adási és vételi frekvenciák közötti megfelelő elválasztás biztosítása, ezért más frekvenciára való átalakítás esetén ezt mindenképp el kell távolítani, helyére (nagy szabad hely) beépíthető egy diódás antennaváltó, vagy akár egy miniatűr reed-relés antennaváltó is.

Hasonló a helyzet a bemeneti előerősítőt követő sávszűrővel is (5) melyet a vételi frekvenciára hangolt körrel célszerű helyettesíteni.

A 45MHz-es KF jelet egy diódás keverő állítja elő (9), amit közvetlenül a szűrő követ (6).

A hangfrekvencia előállítását és a szokásos 450KHz-re transzponálást (7), a TA31136 (4) végzi, amely az MC3361 demodulátor IC-hez hasonlóan rendelkezik a zajzár vezérléséhez szükséges áramköri résszel, ez a lehetőség azonban eredetileg nincs használva.

Végfok + szűrő
VCO-k, szintézer, KF

Az adási oldalt tekintve egyszerűbb a helyzet, itt VCO (1) -n kívül szinte semmit sem kell áthangolni a végfok és a meghajtó áramköre az eredeti állapotban átfogja szinte az egész 70cm-es sávot. A Mitsubishi M68710H típusú végfok (11) eredeti előfeszítés mellett (2. láb) és 7,2V akkumulátor feszültség mellett (3. láb) szolgáltatja a kb. 2W kimenő teljesítményt.

 

A hozzám került Nokia 540-es (THF-11H) telefonok mindegyikében a Philips UMA1015 szintézert használták (3), amely egy tokon belül megoldja mindkét VCO vezérlését, eltérően az asztali 10 -15W-os felhasználói készülékektől, ahol általában valamilyen oknál fogva két különálló IC-t használnak erre a célra. A szintézer referencia jelét a 14.850MHz-es TCXO (10) szolgáltatja, amelyet egyúttal felhasználnak a II. KF előállítására is (3 szorozás után = 44.55MHz).

 

Az adás-vételi frekvenciák, és a szintézer felprogramozására célszerűen valamilyen mikrovezérlőt lehet felhasználni (PIC, 8051, AVR, stb.), azonban akik szeretnék - kísérletképpen - a frekvenciákat átprogramozni, van hozzá egy kis program amivel ezt meg lehet oldani a számítógép nyomtató (LPT) portján keresztül, azt viszont figyelembe kell venni, hogy csak Win 95, 98, DOS alatt működik rendesen!! zip fájl

A bekötés a következő:

                                        LPT / 2. -- DATA (UMA1015 / 12.)

                                        LPT / 3. -- CLOCK (UMA1015 / 11.)

                                        LPT / 4. -- ENABLE (UMA1015 / 13.)

                                        LPT / 25. -- GND

Jól használható az eredeti hangfrekvenciás végfok is (13), amely még az eredeti kis hangszóróval is elfogadható hangerőt produkál, hasonlóképpen az RF egységek tápellátását biztosító stabilizátor IC-k is (12), amelyek kis küszöbfeszültséggel tökéletesen működnek.

A Nokia 540 átalakítása


A Nokia 540 kézi készülék átalakítására ugyanúgy megvan a lehetőség
 mint az asztali változatoknál. Nehezítő körülmény azonban a kis hely, a kizárólag
 SMD alkatrészek használata, és a huzalozás megvalósítása.

 

Az első szériaMásodik széria

Átalakított Nokia540 változatok

A fenti képeken látható telefonok már a végleges átalakított formát mutatják, a kettő közül a kék színű egy régebben átalakított példány, az "egydigites" kijelző ne tévesszen meg senkit mindkét készülék mondhatni a teljes 70cm-es sávban üzemel.

A sárga színű láthatóan ugyanaz a típus, de az már egy kicsit modernebb az előzőnél és több az elérhető funkciók száma is benne. A legfontosabb, hogy kapott egy új kijelző panelt az eredeti grafikus helyett, ahhoz ugyanis hosszas keresgélés után sem sikerült semmilyen adatlapot beszerezni. Az új kijelző egy Alcatel Maxx típusú GSM telefonból (HD1 panel) került kiszerelésre és a grafikus helyére lett beragasztva.

Szükséges az eredeti hangszórót is kicserélni az Alcatelben lévő 8Ω-ra, mert az eredeti nagyon kis hangerőt tud csak produkálni. Az eltérés még a régebbihez képest a beépített digitális hangerő-szabályozó, 40db CTCSS alcsatorna, valamint 4 fokozatú RF teljesítmény állítás (100mW - 3W).

Rádiófrekvenciás egységek a módosításokkal együtt

A rádiófrekvenciás átalakítások a fenti rajzon láthatóak. Viszonylag sokrétű módosítások ezek, kezdve az antennabemenettől a vevő zajzár áramkörig, mert a duplex működésű telefont át kell alakítani szimplex működésűre. Ez rögtön azt jelenti, hogy a duplex szűrőt egy az egybe el kell távolítani belőle. Helyére diódás antennaváltó került beépítésre, a lentebbi fényképen a kis hosszúkás állított panel! De aki rendelkezik miniatűr monolit váltóérintkezős 5V-os reed-relével az is beépíthető ide.
Vételnél az antenna jele a BFR183-mal felépített előerősítőre jut ami alapvetően meghatározza a vevő érzékenységét, ami körülbelül 0,2 - 0,25uV lehet. Tekintve hogy nincsenek meredeken vágó varikapos sávszűrők a bemeneten, ez az érték nagyon jónak mondható. Mindemellett az így elkészült kis adóvevőt nem célszerű tetőantennára kapcsolni mert az ott fellépő nagyobb antennajeleknél intermoduláció keletkezhet, bár ez a helyi adottságoktól, a sáv telítettségétől függ. Az eredeti 460MHz-es bemeneti kerámiaszűrőt tehát el kell távolítani, a BFR183 kollektorköréből és egy 16nH induktivitás és egy 1K-os párhuzamos ellenállással kell helyettesíteni.

A 45MHz-es KF körben nincs változás.

A következő feladat a TA31136 7/8. -as lábainál lévő zajzár áramkör kialakítása, a 10K-s trimer potméterrel lehet a zajzárat beszabályozni. Ekkor a 13. láb a vezérelt zajzár kimenet.

Mindkét VCO egységnél szükség van beavatkozásra, ha azt akarjuk hogy azok a teljes sávot átfogják. Az eredetileg a sáv felső részében hangolható VCO-k lehangolhatóak akár 430MHz-től kezdődő értékekre is. Ehhez le kell venni az árnyékoló fedelet róla, és belül a nyákon kialakított hurokszerű rezgőkört egy tűvel tovább kell "csikarni", ezáltal lejjebb csúszik az alsó frekvencia határ.
A 14,850MHz-es TCXO-n lévő kis trimerrel állítható be a csatornákhoz tartozó névleges frekvencia. Az M68710H típ. végfokozat maximálisan kb. 3,5W-ot tud leadni, ez az egyenáramú előfeszítéstől függ, amit a PW jelölésű vonalon keresztül szabályoz a mikrokontroller. Mindkét VCO egymástól független vezérlését csinálja az UMA1015 duál szintézer IC, amit a mikrokontroller a CLK, DATA, EN soros vonalon programoz fel.

A P4 jelű fesz. stabilizátor IC (TK11247) körül nincs nagy változás, az 1.-es kivezetéseik segítségével együtt kapcsolódnak be vagy ki a többi ilyen stabilizátorral együtt.


Vezérlő áramkör DS89C450 -el megvalósítva

A vezérlés lelke a DS89C450 mikrovezérlő, TSSOP tokozásban került beépítésre, ami végül is nem egyszerű feladat a sűrű lábak beforrasztása szempontjából. De mint az alábbi képen látható kis ügyeskedéssel megoldható! A 0,5mm vastagságú egyoldalas NYÁK-ra kerültek fel az SMD alkatrészek, így még éppen elfér a műanyag borítás alatt. A panel beragasztása után jöhet az alkatrészek beforrasztása, majd a huzalozás a vékony zománcszigetelésű tekercs felhasználásával. A végső tesztek és beállítások után ezt is célszerű pillanatragasztóval odaragasztani a főpanelhoz.

Belső átrendezés után, az új mikrokontrolleres vezérlés

A mikrokontroller számos ponton csatlakozik a tasztatúra panelhez az eredeti (x130) sorcsatlakozón keresztül. Ezen keresztül történik a billentyűzet és a kijelző vezérlése, a hangszóró és a ki/bekapcsoló gomb összeköttetése. A DS1805 digitális potenciométer állítja a vételi hangerőt a le/fel gombok segítségével. A mikrokontroller végzi az összes vezérlési/beállítási műveletet, amit most sem sorolok fel részletesen mert az már tényleg nagyon sok oldalt tenne ki.
Amit fontos megjegyezni, hogy a uC - RXD, TXD, RST, EA kivezetései az eszköz felprogramozásában vesznek részt, ezért ezek ka lábak ki lettek vezetve a telefon alján lévő csatlakozó felületre.

Az "ON/OFF circuit" elnevezésű áramköri rész az egész adóvevő ki/bekapcsolásáért felelős. A bekapcsoló gomb ismételt megnyomására történik a be ill. kikapcsolás. Kikapcsolt állapotban mindössze a P4-es stabilizátorok standby árama fogyasztja az akkumulátort, de ez igen csekély 5-10uA!

Az eredeti telefonban a csengőhangot megszólaltató zümmer most a billentyű leütéskor ad ki figyelmeztető hangokat.
Látható még a rajzon, hogy a mikrokontroller a telefonban található eredeti rezgőkvarcot rezgeti be ami helyett nem célszerű más értékűt használni mert akkor CTCSS frekvenciák is megváltoznának.

Kijelző és a tasztatúra panel módosításai

A következő rajz a billentyűzet - tasztatúra panel - átalakítását mutatja. Arról már szó volt, hogy az eredeti kijelzőt nem lehet használni ezért azt le kellett cserélni egy karakteres megjelenítésűre. Én ezt egy régebbi Alcatel Maxx tipusú GSM telefon LCD kijelzőjével (HD1) oldottam meg mert ebből rendelkeztem több darabbal is, és éppen befért az eredeti helyére.
Ez a kijelző 3,3V-os tápfeszültséggel üzemel ezért szükség volt egy ilyen stabilizátorra - MAX 1658, ami 5V-ból létrehozza ezt.

Az alábbi fénykép mutatja a kijelző belső elrendezését és bekötésének lehetséges módját:


Az eredeti grafikus LCD kijelző kiváltása, karakteres megjelenítésűre

Az utolsó áramköri rajzon a hangfrekvenciás áramkörök vannak felvázolva. Ez lényegében a mikrofonerősítőt, HF limitert, valamint a hangfrekvenciás végfokozatokat ábrázolja. A PTT lenyomása magas TTL jelszintet eredményez a mikrovezérlő PTT_IN nevezetű bemenetén ezáltal adásra kapcsol a rádió. A mikrofon hangfrekvenciás jelét az LM358 erősíti, a 10K trimeren keresztül egy határoló áramkörre jut. Ennek a lényege hogy nem engedi túlmodulálni a VCO-t ezáltal megakadályozva a szomszédos csatornákra való áthallást.
Ide csatlakozik be a mikrovezérlő által generált CTCSS vivő is, persze a négyszögjelből előbb kis torzítású színuszjelet kell csinálni, mert csak így gyors és pontos annak detektálása egy másik vevőben.

Az egyik LM4862 HF végfok IC a hangszórót hajtja meg ami kb. 200-300mW leadására képes, a másiknak a csatlakozatott fülhallgatónál van szerepe. A hangszóró és headset közötti váltást menüből lehet elérni.

A telefonhoz egyébként méretben belevaló Li-ion akksikat lehet kitermelni egyes régebbi laptop akkumulátor pack-okból.

A beépített hangfrekvenciás áramkörök


 

Az Ericcson Hotline átalakítása amatőrsávra

 

Az Ericcson Hotline készülék átalakítását ismertetem itt lefordítva,

 eredetileg egy finn rádióamatőr (OH6MF) készítette el, miután

 kipróbáltam most az észrevételekkel együtt kerül ide fel.

 

Az új menü és a frekvencia a kijelzőn

Jó hír azoknak aki szeretnének jobban belelátni a készülék működésébe, ide most felkerülnek a kapcsolási rajzok is - a megszokott módon, bár nem a gyári "verziók" hanem csak általam készített változatok, remélhetőleg minél kevesebb hibával. Az átalakítás elkezdése előtt célszerű ezeket áttanulmányozni, az esetleges félreértések elkerülése végett.

Front-End, RX VCO, KF

A fenti ábra a telefon vevő áramköreit mutatja, a Hotline-ban is a jól bevált, kommersz eszközök kerültek beépítésre. Az előerősítő fokozat egy BFR93 tranzisztor, a bemenet szelektivitását nagyobb részben a duplex szűrő, kisebb részben a kollektorkörben lévő helix-szűrő adja. A duplex-szűrő eltávolításán kívül szükség van a helix-szűrő áthangolására is, ezt a benne lévő rézmagok teljes kicsavarásával még éppen elvégezhető. Az I-keverő a megszokott dualgate-mosfet, a szintézer sem különösen eltérő megoldású a többitől, MB1504 osztó IC, valamint a rezonátoros VCO is teljesen azonos működésű a többi telefonban tapasztaltakkal.

Más viszont a KF és a demodulátor kialakítása, itt nem speciális egyedi áramköröket alkalmaztak, hanem a jól bevált SAxxx sorozatú KF IC-ket. A kristályszűrők értékéből látszik az I.-KF 45MHz, ezt a SA602 transzponálja le 450kHz re. A szűrők, SA602 és az SA604 a kocka alakú árnyékoló fedő alatt találhatóak meg, a tetején hozzáférhetők az RSSI, AF-OUT, és a keverőkvarc pontos értékre állítását szolgáló trimmerek.

 Az eredeti belső.  Nagyításhoz katt a képre!

A TX VCO felépítése sem tartalmaz semmi extrát, mindenféle hangolás, vagy módosítás nélkül az eredeti állapotában átfogja a teljes 70cm-es sávot (kb. 430-465MHz ig).

TX VCO

Az egyes tranzisztoros fokozatok szélessávú rezgőkörökre dolgoznak, ezért van belőlük több a kellő erősítés eléréséig. A TE519006 típ. végfok modulról nem sikerült bővebb információt összegyűjteni, de több helyen találtam rá utalást, hogy gyakorlatilag megegyezik a már ismert MHW720-al.

A Hotline RF végfokozat

Közvetlenül végfok után látható egy stripline technikával készült iránycsatoló, ez teljesítményszabályozó és védelmi szerepet is betölt, haladó és állóhullám detektálását végzi. A kettőből képeznek egy átlagot és ez a visszacsatolás szabályozza a modul előfeszítését, ezzel a kimenő RF teljesítményt. Az LP2902(LM324) vesz részt a szabályozó mechanizmusban, a hozzá csatlakozó 10kOhmos trimmerel lehet beállítani a maximálisan elérhető teljesítményt.
 

Röviden eddig volt a működés leírása, innentől pedig az amatőrsávos átalakításról lesz szó.

A képen a "bemadzagolt" EPROM látható

Ezt az EPROM cserével járó átalakítást tulajdonképpen egy finn illető csinálta, mindenesetre kipróbáltam, és valóban egy amatőrsávon üzemelő, ill. szimplex és átjátszó üzemmódokat is támogató készülék válik így ebből a telefonból, viszonylag kevés munkaóra felhasználásával. Az eredeti leírás számos ábrát is tartalmaz, ez a kevésbé rutinosak számára nagy segítség lehet. Valamint, kiegészítettem ezeket a rajzokat egy-két plusz információval is.

Áthangolási útmutató. Nagyításhoz katt. a képre!

Az "áthangolási útmutatón" bejelölésre kerültek azok a fontosabb, potik, illetve hangolóegységek amelyeken változtatásokat kell végrehajtani. Baloldalról haladva, az első rekesz tartalmazza a vezérlő logikát, a processzort, analóg áramköröket és azt a bizonyos EPROM-ot is amiben cserélni kell a programot. Ebben az EPROM-ban lévő programkód határozza meg a processzor(HD6303R) működését, egyben a telefon ill. rádió működését.

Fontos, hogy az eredeti EPROM helyett (ami valószínűleg 27C512) egy másik fajtát, kell a foglalatba helyezni, mert a gyári típust csak egyszer lehet programozni annak tartalmát már nem lehet megváltoztatni. Helyette az UV fénnyel(ablakos) törölhető változatot javaslom, bár az eredeti foglalatba nem illeszthető be, de kis illesztő NYÁK vagy huzalozással is beköthető a helyére, a lábkiosztás nem változik.

Az EPROM-ba töltendő programkód:

Fontos, az is hogy az itt megadott programkódot egy megfelelő EPROM programozóval be kell tölteni egy 27C256 típusú EPROM-ba. Ettől eltérő típus felhasználásánál a kezdőcímet változtatni kell, hogy a programkód az EPROM utolsó címtartományaihoz kerüljön.

Megfelelően programozott EPROM, illetve helyes bekötés esetén bekapcsoláskor már az új tartalom jelenik meg a kagyló kijelzőjén.

RF egységek áthangolása

Módosításokra van szükség a rádiófrekvenciás áramköröknél is, az egyik ilyen a bejelölt SMD kapacitással párhuzamosan kell kötni egy 1.8 - 2.2pF-ot, ezzel az RX VCO frekvenciáját lehet lentebb húzni. Eredeti állapotban kb. 510-540MHz között tudta hangolni a szintézer, ezt a kapacitással 470-500MHz közé kell beállítani.

A hangoló-feszültséget ezután egy multiméterrel úgy kell beállítani (a bejelölt pontokon kell mérni),hogy a sávközépen (kb. 480MHz) adja a kb. 4V-ot ami, a szintézer vezérlési tartományának a fele. Ezt a finombeállítást a két bejelölt trimmer-kondenzátorral lehet elvégezni, mindkét VCO-nál. Az R92 jelű potival, a demodulátorból érkező hangfrekvencia szintjét lehet állítania kívánt szintre, az 96-al a moduláció nagyságát, valamint az R230-al az elérhető legnagyobb RF teljesítményt lehet beszabályozni. A zajzár működését az RSSI (Received Signal Srenght Indicator) potival lehet beállítani arra a szintre amikor még stabil a bejövő jel érzékelése, illetve még elfogadható a vett jel minősége.

OH6MF által készített EPROM és antennaváltó

A processzor panelon, a sikeres EPROM beépítés után szükség van még pár átkötésre. A processzor 17. láb és a tone potenciométer (R115) között egy 100kOhmos ellenállást kell beiktatni, az 1750Hz -es hívóhang számára, ha erre nincs szükség akár el is hagyható. Szükség van viszont a proci watchdog figyelésének a leállítására, ezért kell a bejelölt 1kOhmos ellenállás. A harmadik átkötésnek a zajzár működésében van szerepe, a "Bert" nevű IC 5.-ik és a processzor 25. lábát kell összekötni.

Átkötések a vezérlő áramkörben

Ezek után már csak néhány kisebb átkötés van hátra, ehhez szét kell szerelni a telefon és a akkumulátor között lévő összekötő részt, tulajdonképpen ezen van a kézibeszélő is. Az említett panel hátsó oldalán található meg a 25 pólusú csatlakozó, és a lentebbi képen látható forrasztási pontok. Egyetlen átkötést kell csinálni a bejelölt pontok között.

Átkötés a PTT számára

Majd a kézibeszélőt kell szétszerelni, a kis címke alatt vannak a csavarok. Belül található egy kis panel, a mikrofon felől, ezt ábrázolja a lenti kép. A panel hátoldalán a bejelölt hurkok közül az egyiket el kell vágni, ugyanakkor a másik oldalon a bejelölt pontokat kell összekötni. Ide csatlakozik a PTT kapcsoló, amennyiben a kézbeszélő típusa 2102 akkor be kell építeni egy PTT kapcsolót.

A kézibeszélő belseje

Következő teendő a diódás antennaváltó elkészítése, ezt többféleképpen lehet kivitelezni akár a már általam jó párszor ismertetett tekercs-diódás megoldással, ott a negyedhullámú kábelszakaszt a tekercs képviseli, valamint egy kicsit nagyobb is a sávszélessége.
Az itt látható leírás az eredeti megoldást követi, működését tekintve ugyanaz. Az antenna kimenet kapott egy collins szűrőt, az adóteljesítmény 2 db BA482 -es diódán (D1) keresztül jut az antennára amikor a TX pontra feszültség kapcsolódik. A föld felé csatlakozó másik két dióda (D2, D3) is kinyit, ilyenkor a lambda-negyedes (transzformáló tagok) kábelszakaszokon a rádiófrekis feszültség lecsökken nullára. Így a végfok nagy jelszintje nem teszi tönkre az előerősítő tranzisztort.

Diódás antennaváltó

Az antennaváltó NYÁK és beültetései, rajza ad némi segítséget az elkészítésben, amit aztán a duplex-szűrő helyére kell beépíteni.

A diódás antennaváltó egy lehetséges megoldása

Végezetül a kézibeszélőn található nyomógombok funkciójáról essen néhány szó. Mint már említettem EPROM csere, és bekapcsolás után a kijelzőn a frekvenciának kell megjelennie. Ha minden OK, akkor ezek után frekvenciát is be lehet írni, a beírt értéket a #-nyomógobbal lehet elfogadni. A * az 1750Hz leadására szolgál, a PTT nyomva tartása melett. A frekvencia léptetés 25kHz -enként történik az amatőrsáv csatornakiosztásának megfelelően. A menü két funkciót takar: hangerő-szabályozás; TX power állítás; Az S nyomógombbal a szimplex ill. az átjátszó üzemmódot lehet váltani. A HF a kagylóban található nagyobb hangszórót kapcsolja be.

A gombok funkciói