Wouxun KG-UVD1/P módosítások

----- Moduláció, REF Oszcillátor állítása ---------------------------------------------------

A készülékben található trimmerek funkciója, és átalakítások:

 • Bal oldali fénykép a készülék rádiófrekvenciás áramköreit mutatja, itt tulajdonképpen semmiféle beavatkozásra nincs szükség, csupán a teljesség kedvéért került fel ide. Mindenesetre a végfokozat hőelvezetésére nagyobb figyelmet fordított a tervező, mint pl. az előző Puxing vagy Quansheng készülékek esetében.

 • Ellentétben a végfokozattal, az adás hangminősége nem javult semmit az előző verziókhoz képest.
  Miután kipróbáltuk, szomorúan szembesültünk a ténnyel: a moduláció nagyon kicsi, tompa és mély a hangátvitele. A probléma a beszélgetőpartner rádiójában érzékelhető, ugyanis gyengébb vétel esetén a jel/zaj viszony már nem megfelelő. Ilyenkor a beszéd érthetetlenné válik.

 • A mikrofon rossz hangátvitele két okból adódik:
  - Egyrészt mikrofon mechanikai elhelyezkedése okozza a problémát, az electrét mikrofon és a készülék háza között jelentős hézagot hagytak, ez okozza a "dobozhangot".
  Javítása: Meg kell szüntetni a hézagot vagy valamilyen gumialátéttel ki kell tölteni azt.
  - Másik probléma elektromos jellegű. A mikrofonerősítő nagyon vágja a magasabb hangfrekvenciás tartományt, ill. a beépített potenciométerrel alig lehet változtatni a moduláció nagyságán.
  Javítása: A jobboldali képen látható átkötés segít a problémán. Növeli a löket nagyságát és magasabb hangszínezetet eredményez. Ezután a MOD trimmerpotival beállítható a korrekt modulációs nagyság.
   

 • Mindennemű forrasztás megkezdése előtt az akkumulátort ki kell venni!!

 • Kapcsolódó letöltések:
  - Szervízdoksi
  - Memória kezelő szoftver.


Nagyításhoz kattints a képre!

 

----- Észrevételek a készülékkel kapcsolatban --------------------------------------------

 • A készülék kinézete jó benyomást kelt, azonban a belül rejtőző technikai kivitelezésről is célszerű időnként információt szerezni.
  A hangszóróból hallható hang minősége jó, ill. torzításmentesnek bizonyult nagyobb hangerőnél is.
  Vételi érzékenysége szintén jó mindkét sávon, sajnos a szignálmérő továbbra sem nyújt megfelelő kijelzést.
  Az FM műsorvevő hangminősége és érzékenysége jó.

 • Sajnos kihagyták a DTMF hangokat is a készülékből, pedig ez sok esetben fontos, Pl. átjátszók indításakor stb.

 • Amit még tapasztaltam, hogy a zajzár működése 1-es állásban mintha kissé bizonytalan volna, illetve a rádió szelektivitása is gyengébb lehet, mert sávon kívüli jelekre gyakran kinyitott a zajzár.

  Az alkatrészek minősége a többi típusnál megszokott, mindössze egy titokzatos "pötty" található benne, rendeltetésére nem derült fény. A rádiófrekvenciás végfokozat hasonló a PX777 -ben lévőhöz, de itt már nagyobb gondot fordítottak a hűtésére.
  Az általam mért RF teljesítmény LOW állásban 1,5W mindkét sávon, HIGH állásban pedig mindössze fél wattal kevesebb a névlegesnél UHF - 3,5/VHF - 4,5W.
   

 • Készülék szervizelése nem bonyolult, könnyen szétszerelhető, csupán az SMA csatlakozó melegpontját kell kiforrasztani a főpanel kiszereléséhez. A felfogató kis lemezcsavarokkal célszerű óvatosan bánni, egyszer használatosra tervezték.


A mikrofon tompa hangját mechanikai probléma okozza

 

*

www.petyamuvek.hu