Petyaművek

 

 

144 - 148MHz számítógéppel programozható adóvevő

 

Számítógéppel programozható, 144 és 148MHz között működő transceiver. Szimplex
 kommunikációhoz kialakított változat - shiftet nem lehet állítani,
 rádiófrekvenciás kimenő-teljesítménye kb. 10W.

 

144-148MHz VHF
Zománc nélküli állapotban...

A rádió elrendezése az alábbi blokkvázlaton látható: egyetlen VCO-t tartalmaz melynek a frekvenciáját az MC145158 motorola szintézer IC stabilizálja. Mivel ebben a megoldásban a VCO mindig csak egy beállított frekvencián üzemel, így az adás oldali frekvencia előállítása egy 10,7MHz-es adókeverővel történik.

 A készülék tömbvázlata

Így tehát egyértelmű, hogy ez a rádió kifejezetten szimplex üzemre lett kialakítva. Ennek köszönhetően valamivel egyszerűbb a felépítés, nem igényel mikrokontrolleres vezérlést, billentyűzetet, kijelzőt stb. Az adási-vételi frekvenciát számítógéppel lehet beállítani, az alábbi programmal:

Radio ControlBox

 A frekvencia beállítása

A program Win 95, 98, ME-alatt, valamint Win 2000, XP-n működik, csak az "olvass.el" -ben megadott fájlokat kell bemásolni a megfelelő helyre.
A frekvencia léptetés, alapesetben 12,5 illetve 6,25KHz-enként állítható be. Valamint a számítógéppel folyamatos összeköttetés esetén, frekvencia eltolást (átjátszó üzemmód) is megvalósítható.

A számítógép és a rádió közötti összekötés a következő:

 LPT / 2. -- DATA  (MC145158 / 10.)

 LPT / 3. -- CLOCK (MC145158 / 9.)

 LPT / 4. -- ENABLE (MC145158 / 11.)

 LPT / 5. -- PTT (PTT in)

 LPT / 25. -- GND

133 - 138MHz - VCO, prescaler, adókeverő

Mint már említettem a VCO a vevő lokál-frekvenciáján üzemel (alsó keverés), az adási frekvencia is ennek segítségével jön létre (bekeretezett rész), az oszcillátort egy elválasztó fokozat követi, és ez hajtja meg a előosztót(MB501L), és az adókeverőt is.

 

Az adókeverő másik komponense a kvarcoszcillátor által előállított 10,7MHz, ebből és a VCO jeléből jön létre az adási frekvencia (VCO+10,7), ami szűrés és némi erősítés után kerül a végfokozatra. A PTT vezérlés az adókeverő, 10,7MHz-kvarcoszcillátor, valamint a 2N2369 típ. tranzisztor tápfeszültségének ki-bekapcsolásával valósul meg.

 MC145158 szintézer, hurokszűrő

A szintézer a "CCIR adónál" már ismertetet megoldású: a belső osztói használatosak, kívül pedig egy FLL-áramkörrel van kiegészítve, ami a hangoló-feszültséget hozza létre. A 4MHz-es referencia beállításával lehet "behúzni" frekvenciára a vevőt, az adási frekvencia pedig a 10,7MHz-es kvarc beállításával is korrigálható.

 Front-end, RX fokozatok

A vevő fokozatairól nem mondható el túl sok újdonság. A bemeneti vett jelet egy dualgate mosfet fogadja kb. 12dB erősítéssel, majd az éppen aktuális VCO frekvenciából az SA612 (SA/NE612/602) típ. keverő állítja elő a 101,7MHz-es I. KF-jelet.
Az SFT10,7-nevő szűrő tulajdonképpen egy 18KHz-sávszélességű kvarcszűrő (ham bazárban lehetett régebben kapni), de jól helyettesíthető a régi FM301/160 típusú rádióból kitermelt (BW = 15KHz) szűrőkkel is.

 


Vagy ha más nem akkor kerámiaszűrővel, de ebben az esetben a 455KHz-es nek kell jobb minőségűnek lennie. Az NBFM demodulátor, II. KF a már jól ismert: MC3361.

 RF végfok (KT922, 2T951)

Végezetül a rádiófrekvenciás végfokozat a BFW16A, KT922A, valamint a 2T951A tranzisztorokból áll. Maximális kimenő-teljesítmény kb. 10W körül lehet, tekintve hogy a 2T951A 80MHz tranzitfrekvenciával rendelkezik, így inkább rövidhullámra való(~30W).

A fokozatok kb. 2-2,5MHz sávszélességgel rendelkeznek, így a megcélzott tartományon belül stabil a teljesítmény

45

144 - 147MHz TRX, PIC16F84 mikrokontrolleres vezérléssel

 

Az előzőhöz hasonló rádió, de ez már kezelőfelülettel is rendelkezik.
Fő részei: PIC16F84 mikrovezérlő, SDA3302 szintézer, valamint MC3362 FM KF. IC.
Kezelőfelület: 10MHz, 1MHz, 100KHz léptetés, és 16 memóriahely, bekapcsolható -600 KHz shift.

 

144-148MHz VHF

 A rádió festve  és feliratozva

Ez a 2m-es készülék kezdetben kifejezetten csak egyszerű vevőnek indult, ugyanis az MC3362 felhasználásával elég egyszerűen lehet keskenysávú rádiót építeni. Az MC3362 lényegében tartalmaz minden fontos áramkört egy kétszer-transzponált NBFM vevőhöz. A kezdetbeni potméteres hangolás (junoszty TV hangolóegység) kiegészült, egy szintézerrel, és egy 5W-os végfokkal.

 Vevő rész: MC3362 NBFM KF IC, HF-végfok

Az MC3362 előnye a 3361-el szemben, hogy tartalmazza VCO-t, zajzár áramkört is. A szimmetrikus RF bemenet érzékenységét, és szelektivitását egy előerősítő fokozza, végeredményben a vevő igen nagy érzékenységet produkál (kb. 0,15-0,2μV).
Azt azonban hozzá kell tenni, hogy ennek van egy káros eredménye is: nagy jelszintre a vevő "lesüketül", előjön a "gagyi kézirádió effektus". Mindezek ellenére mondjuk egy vidéki zavarmentes környezetben, tökéletes a működése tetőantennával is. Az adási és vételi frekvenciákat az IC-ben lévő oszcillátor állítja elő, amely a 20. lábon mérhető, és erősítés után a szintézert és a végfokot hajtja meg.

 5W-os, RF- végfok

És ha már végfok akkor, az ehhez készült kapcsolás egy 5W-os változat. Az első BFR96-os fokozat nagy erősítést végez, és itt történik a PTT vezérlés is a BA283 kapcsolódióda segítségével.  A következő 2N3866 tranzisztor nincs túlzottan kihajtva, kb. 100mW-al hajtja meg a KT922A orosz tranyót, ami így mint végfok kb. 5W leadására képes. Említést érdemel még az antennaváltó relé, a rajzon látható kapcsolással az adás kizárólag akkor indulhat meg ha a relé már átváltott.

 Referencia oszcillátor, sda3302 szintézer

A szintézer IC-t nem kimondottan ilyen célokra gyártották, hanem TV-tunerek hangolására ami nagyobb frekvencia átfogást jelent, természetesen nagyobb lépésközzel. Ez azonban mint kiderült nem korlátozza az ilyen irányú felhasználást sem: A VCO frekvenciastabilitása jó, helyes hurokszűrő beállításnál nem keletkezik sípolás sem.

Sajnos az SDA3302 (TSA5511) saját referencia oszcillátora nem használható, a kis bemenő frekvencia miatt - ld. adatlap, ezért vált szükségessé a külső 8MHz-es referencia oszcillátor, és az osztók használata. A szintézer IC rendelkezik az I2C porton keresztül programozható kimenetekkel is, ebből egy van felhasználva a TXV-részére.

 A kezelő -  μC, kijelző, gombok

Az előző számítógépes verzióval szemben ez  már tartalmaz egy PIC16F84 mikrovezérlőt, és egy négydigites kijelzőt: az utolsó MHz-es számjegy, valamint a KHz-ek kiírásához (Pl. így: 146,500 MHz). A frekvencia 6 db gomb segítségével programozható, a gombok funkciói részletezve:

1. - 1MHz léptetés,
2. - 100KHz léptetés

3. - le egyet (12,5KHz)

4. - fel egyet (12,5KHz)

5. - memória üzem

6. - -600KHz shift be/ki

A mikrofon bemenet egyben PTT bemenet is. Adáskor a PIC átprogramozza a szintézert az adási frekvenciára aminek beállítása gyorsan meg is történik. Adáskor a gombok hatástalanok, a kijelzőn az adási frekvencia rövidítése látható.

A PIC-be beírandó program többitől eltérően assembly! nyelven íródott, szabadon letölthető és módosítható! PIC ASM fájl

878

 

VHF -sávú Alcatel One Touch Club

 

Kisméretű adóvevő , ami 140 - 173 MHz között működik, egy Alcatel One Touch Club
 dobozában. Mérete mellett az áramfelvételében is vetekedik gyári társaival, RF
 kimenő-teljesítménye azonban csak 400 mW.

A vételi frekvenciát,és a shiftet az átjátszókhoz, a billentyűzetről lehet beütni,
 ezen kívül tud még scannelni, valamint az adás billentyűzetről letiltható.
 A kijelzőre a frekvencia kiírás egymás utáni számokkal történik.

 

VHF adóvevő Alcatel dobozban

2m-es adóvevő alcatel dobozban

A kis méret nem feltétlenül jelent egy nagyon leegyszerűsített kapcsolást, a tervezésnél inkább a stabil működés volt a fő célpont. Ezért esett a választás a már jól bejáratott változatra, (ld. előzőek) - külön első keverés, MC3361 demodulátor, stb. Valószínűleg a vevő egyszerűbben kevesebb alkatrészigénnyel is megvalósítható volna, de akkoriban mikor készült ezek voltak a "trendi" alkatrészek.

 TX, RX -RF egységek

A kis rádió bemeneti része egy diódás antennaváltóval kezdődik, az adás/vétel átkapcsolás megvalósításához. Az adó végfokozat BFR96 típusú tranzisztorokból áll, mint kiderült ez a fajta tranzisztor már kisebb tápfesz mellett (4 - 5V) viszonylag nagy RF-teljesítmény leadására képes, jelentős erősítés mellett. Károsodás nélkül kb. 400mW-ot sikerült kihozni belőle.
A vevő első, előerősítő fokozatában is ez a tranzisztor került beépítésre a nagy erősítése miatt, de  lehet kísérletezni más kiszajú típusokkal is. A vevő kétszer-transzponált rendszerű, a 10.7MHz-re transzponálást az SA612 végzi - ez egyébként egy jó minőségű keverő IC. A másodikat a már itt is jó néhányszor bemutatott MC3361. A jónak mondható közel-szelektivitásért a 450KHz-es szűrő a felelős.

 VCO, szintézer, hangfrekvenciás végfokozat

És aminek egy hordozható kézirádióban a legstabilabbnak kell lennie az a VCO egység. Erre ellenpélda a nagyonolcsó, nagyongagyi "tesco-s" PMR-ek esete, amikor egy erősebb szorításnál már nem lehet érteni semmit.

 

Aminek el kellett benne férni, :)

 

Ezért a VCO-t célszerű minél masszívabbra, és mindenképpen beárnyékolva elkészíteni. Jelen esetben a MAX2606 céláramkör miatt ez viszonylag egyszerű, mert kevés alkatrészt tartalmaz a VCO. Az alkalmazott szintézer a TB31202 (vagy KB8825), ami egy "Albrecht" típusú PMR-ből lett kitermelve, kis tápfeszültség mellett működik, és akár két különálló VCO-t is tudna kezelni egyszerre, de ez nincs kihasználva itt sem ugyanúgy mint az "Albrecht"-ben.
A TK033 nem más mint egy 3V-os, kis drop-feszültségű stabilizátor IC, az "Alcatel Club"-ból lehet kiforrasztani. Ugyanúgy mint az LM4862 szimmetrikus kimenetű hangfrekvenciás végfokot, ami kb. 800mW leadására képes 8Ω-on.

 PIC16F876  μC, tasztatúra panel, LCD kijelző

Maradt még a rádió vezérlése, ezt a PIC16F876 mikrokontroller végzi. Az ehhez hasonló "rendes" kézirádióknál (ami nem így készül -:) a menüt, beállítási lehetőségeket már felvértezték mindenfajta hiper-szuper dologgal, ami igazság szerint ritkán van kihasználva.
Ezeket figyelembe véve csak a legfontosabb dolgokat építettem be a programba, úgymint: frekvencia beírás a billentyűzetről, a frekvencia kiírása egymás utáni számokkal, fix shiftek:(-) 0, 0,6, 4,5, 4,6, 5MHz, zajzár, háttérvilágítás, adás letiltás, egyéb apróságok.
A mikrokontroller működését tekintve, és leegyszerűsítve: felprogramozza a szintézert, adás/vételi tápfeszültségek bekapcsolása, és a billentyüzet, LCD kezelése a feladata.

A PIC program letölthető innen! PIC hex fájl

 

És az elkészült NYÁK ami bekerült az eredeti Club-os főpanel helyére, az valahogy így nézett ki a papíron (alsó ábra). A valóságban pedig még ennél is szövevényesebben, főleg a végleges formában. Erről azonban már nem készült fénykép, mivel a működő kis szerkezetet nem, szerettem volna már újra szétszedni.

A NYÁK-rajz (ebben a formában az  utánépítés nem ajánlott! :-)