Waccom WUV-6R módosítások
"A wouxun klón"

A készülék belseje:

 • Alábbi leírásban egy Waccom WUV-6R típusú kínai kézi rádiót veszek górcső alá. Talán másnak is feltűnt a készülék nagyban hasonlít a Wouxun KG-UVD1-hez. A vásárlás apropóját pont ezen hasonlóság adta. Ugyanis korábban egy másik Wouxun KG-UVD1 kijelző hibája miatt arra gondoltunk, talán a kijelző és tasztatúra panel megegyezik a külső hasonlóság miatt.
  Tévedtünk, sajnos a rádió egyetlen belső panelje sem kompatibilis a wouxunnal. Merész gondolat volt azért, tudván hogy a kínai eszközökben a változásokat nem szokták kellőképpen dokumentálni.
  A lenti képek a rádió belsejét mutatják. Látható hogy a rádió sokkal kevesebb alkatrészt tartalmaz mint úgy általában. Ennek oka, hogy a rádióban egy speciális DSP csipet alkalmaztak, típusa RDA1846. Ez a hagyományos technikától eltérően digitális formában dolgozza fel a rádiófrekvenciás jeleket, hasonlóan az SDR rádiókhoz.

----- Moduláció állítása ---------------------------------------------------

 • Rádió löket nagyságát szintén a DSP belső elektronikája vezérli, így erre szolgáló potenciométer nem található. Moduláció kissé mély tónusú de ezen lehet segíteni a jobb oldali képen látható átkötéssel. Löket nagysága nem változik.
   

 • Jó tanács, mindennemű forrasztás megkezdése előtt az akkumulátort ki kell venni!

 • Kapcsolódó letöltések:
        
  RDA1846.pdf
         RDA5802.pdf

 


Nagyításhoz kattints a képre!

 

----- Észrevételek a készülékkel kapcsolatban --------------------------------------------

 • A készülék kinézete jó benyomást kelt, azonban a belül rejtőző technikai kivitelezésről is célszerű időnként információt szerezni.
  A hangszóróból hallható hang minősége jó de mégis van egy zavaró jelenség, a zajzár nyitásakor feltűnően erős csattanó hang hallatszik, amit a hangfrekvenciás végfokozat tápfeszültségének a kapcsolgatása okoz. Ezt a jelenséget sajnos nem lehetséges kiküszöbölni a rádióban használt hangfrekis végfok miatt.

 • A rádió vételi érzékenysége jó. Mindemellett szokatlan jelenséget tapasztal aki előzőleg a hagyományos vevőkhöz volt szokva. Vétel közben a DSP chip automatikusan változtatja a vevő vételi sávszélességét ezáltal a hangszínezet is változik, a járulékos zaj függvényében. Ez persze nem feltétlenül baj, sőt javítja egy bizonyos fokig az érthetőséget.  A DSP technológia előnye a kis helyigény és jóval kevesebb alkatrész, nincs szükség pl. KF szűrőkre, sem komoly hangolt bemenő körökre.

 • Az új technológia ezen formája számos előnnyel rendelkezik, viszont jelentősen alulmarad a vevő szelektivitásban. A készülék külső antennára kapcsolva szinte használhatatlanná válik főleg városi környezetben. Nagyobb jelszintek esetén képtelen szétválogatni a beérkező adásokat vagy egyszerűen nyitogatni kezd a zajzár.

 • A beépített FM műsorvevő (RDA5802) hangminősége kiváló, érzékenysége alulmarad egy normál műsorvevőhöz képest.

 • Sajnos kihagyták a DTMF hangokat a készülékből, pedig ez sok esetben fontos, Pl. átjátszók indításakor stb.

 • Adófekvenciás kimenő teljesítmény a gyári értéket teljesíti, bár az RF végfokozat szemmel láthatóan kisebb mint a wouxunban, és a hűtőfelület is lazább. Az általam mért RF teljesítmény LOW állásban 1,2W mindkét sávon, MID: 2.8W, HIGH állásban pedig UHF - 4,5/VHF - 4.8W.
   

 • Készülék szervizelése nem bonyolult, könnyen szétszerelhető, csupán az SMA csatlakozó melegpontját kell kiforrasztani a főpanel kiszereléséhez. A felfogató kis lemezcsavarokkal célszerű óvatosan bánni, egyszer használatosra tervezték.


Nagyításhoz kattints a képre!

 

*

www.petyamuvek.hu